Tekstit

Tekstit

Täältä löydät muutamia kirjoittamiani artikkeleita. Useimmiten kirjoitan urheilusta ja politiikasta, mutta olen perehtynyt myös ympäristökysymyksiin.

Politiikka

Opiskelin valtiotieteitä ja joukkoviestintää Åbo Akademissa ja olen erittäin kiinnostunut politiikasta.

Urheilu

Kirjoitan paljon urheilusta, etenkin jalkapallosta. Viime vuosina olen kirjoittanut paljon myös käsipallosta. 

Talviuintia nyt myös Ekniemen leirintäalueella

18.1.2024 – annonsbladet

Talviuinti on nyt mahdollista Ekniemen leirintäalueella. Kuva: John Illman

Ekniemeen on tullut kävijöitä monelta eri paikkakunnalta harjoittelemaan talviuintia.

Talviuinnin ystävät voivat nyt iloita siitä, että Kemiönsaarella on uusi talviuintipaikka. Viimeisin uimaranta on rakennettu Ekniemen leirintäalueelle, ja se valmistui joulukuun alussa.

– Meillä on ollut vieraita Kemiönsaarelta ja muualta. Aluksi tänne tuli vähän ihmisiä talviuimaan, mutta ihmisiä tulee koko ajan lisää, kertoo Ekniemen lomakylän yrittäjä Suvi Nieminen.

Kemiönsaarella on nyt kolme yleistä talviuintipaikkaa, muut ovat Söderlångvikissa ja Taalintehtaalla.

Ekniemen lomakylä on avoinna talviuinnille lauantaisin kello 14–15. Ensimmäisenä vedessä toimittajan vierailun aikana on sauvolainen Marika Björlund.

– Olen erittäin tyytyväinen, että Ekniemen lomakylä on avattu talviuinnille. Ei kestä kauaa ajamaan tänne, hän sanoo.

Päivän seuraavat kävijät ovat Paimiosta. Pari kemiöläistä saapuu pian sen jälkeen. Talviuimareita on myös tullut Espoosta, Jyväskylästä, Helsingistä ja Turusta Ekniemeen.

Leirintäalueella on myös sauna, jossa talviuimarit voivat lämmitellä. Kokonaisuudessaan naiset käyvät miehiä enemmän talviuimassa, Nieminen sanoo.

Nieminen kertoo, että idea talviuinnista syntyi, kun Ilmoituslehti kirjoitti syksyllä Söderlångvikin talviuinnista. Suunnitelmissa on tarjota mahdollisuus talviuintiin myös kevään aikana.

Talviuinnissa on paljon positiivisia asioita. Svenska Yle listaa muun muassa parantuneet stressinhallintataidot ja yleisen henkisen hyvinvoinnin.

– On kuitenkin tärkeää, ettei mennä yksin uimaan, sillä talviuinti altistaa keholle paljon stressiä, Suvi Nieminen sanoo.

Marika Björlund Sauvosta oli ensimmäinen vedessä toimittajan vierailun aikana. Kuva: John Illman

Ville ja Suvi Nieminen ovat yrittäjät Ekniemen lomakylällä. Kuva: John Illman

Superjumpan ohjelma on valmis

3.1.2024 – annonsbladet

Peter Eggert, Bosse Ahlgren, Emilia Mattsson ja Lenita Lundström toivovat kaikki, että Taalintehtaan Superjumppa tulee onnistunut. Kuva: John Illman

Suosittu voimistelu- ja urheilutapahtuma Superjumppa on järjestetään jälleen Taalintehtaan Ruukkihallissa.

Superkuntosali järjestetään jälleen koronapandemian aiheuttaman muutaman vuoden tauon jälkeen tulevana lauantaina 6. tammikuuta. Tapahtuman ohjelma on valmis. Superkuntosali on erittäin suosittu tapahtuma, kertoo vapaa-aikatoimenjohtaja Bosse Ahlgren.

– Tapahtuma houkuttelee kiinnostuneita myös muista kunnista kuin Kemiönsaaresta. 

Zumba, CrossFit ja lasten voimistelu ovat osa lauantain tapahtumia. Viiteen moduuliin jaettu superjumppa alkaa kello 10.15 ja päättyy kello 15.45. 

Osallistujia kannustetaan tuomaan oma vesipullo ja hikipyyhe. Superjumppa on ilmainen sisäänpääsy.

Taalintehtaan tuntien jälkeen Kasnäsin kylpylässä on myös vesiaerobicia klo 16.30-17.15.

– Aiempina vuosina osallistujia on ollut noin 150. Toivomme, että mahdollisimman moni osallistuu tänä vuonna, sanoo Peter Eggert Actiwellista, joka on yksi järjestäjistä.

Kemiönsaaren kunnan, Kasnäsin kylpylän ja Actiwellin lisäksi Superjumpan järjestäjinä toimivat liikunnanohjaaja Emilia Mattsson PT:nä, Rehab Center sekä taalintehtaan voimistelu- ja urheiluseura Jäntevä.  Ilmoittautuminen Superjumppaan on auki perjantaihin 5. tammikuuta klo 12 asti. Katso Superjumppa

Hammashoito toimii hyvin Kemiönsaarella

8.2.2024 – annonsbladet

Anriina Aaltonen (oikealla) sanoo, että hammashoito Kemiössä toimii hyvin. Marjaana Kankaanranta hoitotuolissa. Kuva: John Illman

Kaksikielisyys on vahva takuu hammashoidon olemassaolon jatkumiselle.

Niin nuoret kuin vanhatkin ihmiset tarvitsevat hammaslääkäriä säännöllisin väliajoin. Siksi on erittäin tärkeää, että hammashoitola sijaitsee kohtuullisen matkan päässä, mielellään jokaisessa hyvinvointialueen kunnassa.

Anriina Aaltonen on Kemiön hammashoidon vastaava hammaslääkäri. Hän on työskennellyt vastaanotolla nelisen vuotta. Hänen lisäkseen on kaksi muuta hammaslääkäriä, kaksi suuhygienistiä ja neljä hammashoitajaa. 

Aaltosen mukaan Kemiön hammashoito toimii hyvin. 

– Olemme tiivis porukka täällä Kemiön hammashoitolassa. Olemme onnistuneet täyttämään kaikki avoimet virat, mistä olen iloinen.

Osa hammashoidon henkilökunnasta on Kemiönsaarelta, muunmuassa Sanna Enestam, mutta sekä Aaltonen että hänen kollegansa Marjaana Kankaanranta ovat kotoisin Sauvosta.

Kuten muu hoito, myös hammashoito siirtyi kunnilta hyvinvointialueille viime vuoden alussa. Kemiössä hammashoitoon hakeutuvat ovat kuitenkin pääasiassa kemiönsaarelaisia. Tämä liittyy hyvinvointialueen alueiden jakantumiseen.

– Esimerkiksi Sauvossa tai Salossa asuvat käyvät kotikuntansa hammashoidossa. Sauvo ja Salo kuuluvat omiin alueisiinsa Varhassa. 

Sauvo, Paimio ja Kaarina muodostavat oman alueen Varhassa. Salo puolestaan muodostaa erillisen alueen Someron kanssa. Kemiönsaari kuuluu alueeseen 4 yhdessä ruotsinkielisen Turun ja Paraisten kanssa.

Kemiön hammashoito on pieni yksikkö. Vuosittain rekisteröidään noin 9000 käyntiä. Varha kirjoittaa verkkosivuillaan, että viime syksyn talouslukujen mukaan hyvinvointialueelle kertyy 270 miljoonan euron säästöt vuoden 2026 loppuun mennessä. Aaltonen ei kuitenkaan näe tällä hetkellä suurta riskiä yksikön sulkemiselle.

– Täällä Kemiössä potilaat saavat hoitoa sekä ruotsiksi että suomeksi. Kaksikielisyys on vahva takuu hammashoidon jatkuvuudelle, hän sanoo. 

Kemiönsaarella ei ole yksityistä hammasklinikkaa. Lähin on Sauvossa.

Kun on kyse ajan varaamisesta tarkistettavaksi, ne, jotka haluavat tehdä niin, saavat ajan välittömästi, mutta voimassa olevaan tarkistukseen on kolmen kuukauden odotusaika. 

– Muualla odotusaika on vielä pidempi, Anriina Aaltonen sanoo.  

Potilaat voivat tavoittaa Kemiön hammashoitolan arkisin kello 8–16. Iltaisin ja viikonloppuisin Turun yliopistollinen keskussairaala (TYKS) on paikka, jossa voi kääntyä hammashoitoon liittyvien asioihin.

Mietitkö jotakin?

Ota yhteyttä sähköpostitse: john.illman@outlook.com tai soita +358 50 532 1495

Ota yhteyttä